Aquests dies, les reunions, les formacions o les entrevistes virtuals estan de moda. I és que la distància física a la què ens ha obligat el COVID-19, ha fet créixer aquesta forma de relacionar-nos i seguir fent moltes coses. Potser ja tens tot el que ens fa falta per poder fer una trobada virtual, ja que la majoria de portàtils ja porten integrat tot el necessari per fer videoconferències. Però si aquest no és el teu cas, pots convertir un mòbil en una webcam.

Us proposo un recurs, senzill, que us pot ser molt útil si:

 • El teu ordinador no té càmara web
 • La webcam integrada t’ofereix una imatge de poca qualitat
 • O si s’ha espatllat la càmara i no vols reparar-la.

Què necessites per convertir un mòbil en una webcam?

 • Un telèfon mòbil amb una càmera decent. Pensa que pot ser el mòbil que fas servir habitualment, però també és una molt bona opció per donar una nova vida útil a aquell telèfon en desús que ha quedat guardat al calaix (potser fins i tot amb la pantalla plena d’esquerdes)
 • Una aplicació, que hauràs d’instal·lar al telèfon i a l’ordinador.
 • Un bon sistema per subjectar el telèfon mentre facis les videoconferències, que et permeti enquadrar bé la imatge que vols. Pots fer un sistema “casolà”, amb algun objecte o fent alguna manualitat (Google està ple d’idees per crear suports per mòbils). Però et recomano buscar un trípode per smartphone o un adaptador que et permeti fer servir un trípode de càmera amb el telèfon.
 • El telèfon i l’ordinador han d’estar connectats a la mateixa xarxa WIFI. Algues aplicacions també et permeten connectar-te a través de cable USB (en aquest cas necessitaràs un cable de la mida necessària per poder posar el telèfon al lloc adequat)

Quines aplicacions puc fer servir?

Usant un vell smartpho

Al mercat hi ha vàries aplicacions que ens permeten convertir el telèfon en una webcam. Personalment, jo us recomano, IvCam, ja que la instal·lació i configuració és molt fàcil i els resultats des de que la faig servir són molt bons.

La pots fer servir amb un telèfon Android o bé amb un Iphone i un ordinador amb Windows. L’he fet servir amb vàries aplicacions de videoconferència.

Abans de decidir-me per aquesta vaig fer vàries proves amb DroidCam, i IvCam i aquesta última és la que m’ha funcionat sense cap problema amb varis ordinadors, telèfons i aplicacions. Actualment l’estic fent servir Zoom, Meet, Jitsy i Teams i totes em funcionen a la perfecció.

Però si no et convenç, pots investigar altres eines com DroidCam (per Windows/Linux i Android) o EpocCam (per Windows i Android o IOs), entre altres.

Com funciona IvCam

 1. Instal·la el programa al teu ordinador
 2. Descarrega l’aplicació al telèfon que vulguis fer servir.
 3. Un cop instal·lat el programa al telèfon i a l’ordinador, sempre que estiguem connectats a la mateixa xarxa WIFI, si iniciem l’aplicació, automàticament començarem a veure en pantalla el que veiem al telèfon.
 4. Si no tenim opció a connectar-nos a la mateixa xarxa WIFI, o si volem una connexió més estable, podem fer-ho a través del cable USB. Però en aquest cas, requereix una configuració més complexa. Mira com configurar la connexió USB
 5. El programa et permet algunes opcions de configuració (orientació del vídeo, qualitat, etc.)
 6. Quan tenim l’aplicació activa pots millorar les vídeotrucades amb opcions que ens mostra el programa:
  • Canviar entre la càmera frontal i la posterior (normalment les càmeres frontals ofereixen més qualitat d’imatge)
  • Activar el flash
  • Efecte mirall
  • Correcció automàtica del color
 7. Limitacions de la versió gratuïta (que potser et fan valorar la possibilitat de comprar l’aplicació complerta, per uns 11€)
  • No pots fer servir el telèfon com a micròfon.
  • Marca d’aigua que visualitzaran les altres persones amb qui parlem

A la web del programa IvCam trobaràs els programes necessaris, així com informació detallada sobre el seu funcionament.

Converteix el telèfon en una webcam
Mentre el trípode no arribava i les videoconferències començaven, un pal selfie i un llibre van ser un bon recurs